Ένας μεγάλος μύθος είναι ότι μόνο τα κουφώματα αλουμινίου προσφέρουν πολλές επιλογές στο σχεδιασμό, ενώ τα ξύλινα κουφώματα είναι τα κλασικά ανοιγόμενα που όλοι γνωρίζουμε από τα παλιά σπίτια. Στην πραγματικότητα, επειδή τα ξύλινα κουφώματα έχουν επανέλθει δυναμικά στη μόδα και προτιμώνται ολοένα και περισσότερο στα σπίτια και τους επαγγελματικούς χώρους, έχει γίνει τεράστια πρόοδος στο σχεδιασμό τους, έτσι ώστε να καλύπτουν πλέον όλες τις αισθητικές και λειτουργικές ανάγκες ενός σύγχρονου κτίσματος. Φυσικά, για την κάθε επιλογή θα πρέπει, εκτός από την αισθητική παράμετρο, να ληφθούν υπόψη και το είδος του κτίσματος, οι κλιματολογικές συνθήκες αλλά και τυχόν περιορισμοί και δεσμεύσεις με βάση τους πολεοδομικούς κανονισμούς.

Συρόμενα κουφώματα

Τα συρόμενα κουφώματα χρησιμοποιούνται κυρίως στις περιπτώσεις, όπου το ζητούμενο είναι η εξοικονόμηση χώρου. Η λειτουργικότητά τους έχει βελτιωθεί τα τελευταία χρόνια και προσφέρουν πλέον τη δυνατότητα προσαρμογής εξωτερικά τζαμιού, σήτας, πατζουριού και ρολού. Μπορούν να είναι χωνευτά στον τοίχο ή όχι, δίφυλλα, πολύφυλλα ή επάλληλα.

Συρόμενο ξύλινο κούφωμα της Danelis

Ανοιγοανακλινόμενα κουφώματα

Τα ανοιγοανακλινόμενα κουφώματα παρέχουν την καλύτερη μόνωση και ασφάλεια. Δέχονται τζάμι, πατζούρι ή ρολό εξωτερικά και ενώ καταλαμβάνουν μεγαλύτερο χώρο και είναι ακριβότερα από τα συρόμενα, ισοσταθμίζουν αυτά τα μειονεκτήματα με την υψηλή λειτουργικότητά τους, τη μεγάλη μονωτική τους ικανότητα και την ποικιλία σε αξεσουάρ και μηχανισμούς που μπορούν να προσαρμοστούν σε αυτά καλύπτοντας έτσι κάθε απαίτηση. Παράλληλα, προσφέρεται πλέον και η δυνατότητα ανάκλισης και στα ξύλινα κουφώματα, κάτι που συμβάλλει ιδιαίτερα στον εξαερισμό του χώρου.

Δίφυλλο τοξωτό ανοιγόμενο ξύλινο κούφωμα της Danelis

Περιστρεφόμενα κουφώματα

Η καλύτερη, πάντως, λύση όσον αφορά στον εξαερισμό του χώρου είναι τα περιστρεφόμενα κουφώματα. Σε αυτά, δεν υπάρχει η δυνατότητα τοποθέτησης παντζουριών, οπότε χρησιμοποιούνται σε χώρους, όπου το ζητούμενο είναι η είσοδος του φωτός και η ανανέωση του αέρα μέσω της λειτουργίας της περιστροφής.

Περιστρεφόμενο ξύλινο παράθυρο της Danelis

Ανασυρόμενα κουφώματα

Τα ανασυρόμενα κουφώματα είναι ιδανικά για χώρους μαζικής εστίασης, στους οποίους υπάρχει ένα μικρό και φαρδύ άνοιγμα στον τοίχο, για να μπαίνει το φυσικό φως. Σε αυτά, το κούφωμα ανοίγει ανεβαίνοντας προς τα πάνω και ακριβώς επειδή τοποθετείται ψηλά, επιτρέπει στο φως του ήλιου να μπει άπλετο.

Ανασυρόμενο ξύλινο παράθυρο της Danelis

Σε κάθε περίπτωση, αφού αποφασίσετε τον τύπο των κουφωμάτων που θα τοποθετήσετε, πρέπει να καθορίσετε και τις διαστάσεις των ανοιγμάτων, όπου θα τοποθετηθούν τα κουφώματα. Ιδιαίτερα πρέπει να προσέξετε το ύψος και το πλάτος τους, το τελευταίο εκ των οποίων παίζει πολύ μεγάλο ρόλο στα ανοιγόμενα κουφώματα. Αν κατασκευάσετε μεγαλύτερο άνοιγμα από το σύνηθες, για να έχετε περισσότερο φως, υπάρχει η περίπτωση τα φύλλα του κουφώματος να χάσουν σε λειτουργικότητα και χρηστικότητα, καθώς θα είναι πολύ φαρδιά και θα απαιτούν επιπλέον χώρο του συνηθισμένου. Γι’ αυτό το λόγο, η μελέτη μηχανικού που θα προτείνει τις κατάλληλες λύσεις ανάλογα με τις ανάγκες αλλά και τις δυνατότητες του κτιρίου είναι κομβικής σημασίας.

 

Ενδιαφέρεσαι για ξύλινα κουφώματα; Συνέχισε εδώ.