Τα πιο συνηθισμένα παντζούρια στην Ελλάδα είναι αυτά που είναι κατασκευασμένα από συνθετικά και επεξεργασμένα υλικά, όπως το αλουμίνιο. Η προτίμηση των καταναλωτών σε αυτά αντί για τα ξύλινα παντζούρια οφείλεται σε μια παρανόηση που υπάρχει σχετικά με το κόστος και τη συντήρηση των ξύλινων κουφωμάτων καθώς και στην άγνοια για τα εξαιρετικά πλεονεκτήματα που παρουσιάζουν τα κουφώματα και τα παντζούρια από ξύλο. Στην πραγματικότητα, τα ξύλινα παντζούρια έχουν τεράστια προτερήματα, τα οποία τα καθιστούν την καλύτερη επιλογή για κάθε τύπο σπιτιού.

Αισθητική υψηλού επιπέδου

Το βασικότερο συν των ξύλινων παντζουριών, σε αντίθεση με τα κουφώματα αλουμινίου, είναι ότι διακρίνονται για την άρτια αισθητική τους και την εναρμόνισή τους με το περιβάλλον. Ταιριάζουν σε κάθε είδος σπιτιού και κτιρίου, σε μοντέρνο ή κλασικό ύφος, καθώς η αξία τους είναι διαχρονική και αξεπέραστη. Έτσι, προσδίδουν γοητεία και μεγαλοπρέπεια σε κάθε κατοικία και αναβαθμίζουν το αισθητικό αποτέλεσμα λόγω της απαράμιλλης σχεδίασής τους. Δεν είναι, άλλωστε, τυχαίο ότι όλοι οι παραδοσιακοί οικισμοί που αγαπάμε στην Ελλάδα έχουν σπίτια με ξύλινα παντζούρια.

Ξύλινα παντζούρια της Danelis σε νησί

Σεβασμός στο περιβάλλον

Η φυσικότητα του ξύλου συμβάλλει στη φιλικότητά των ξύλινων κουφωμάτων και παντζουριών προς το περιβάλλον και γι’ αυτό το λόγο επιλέγονται από όσους εκτός από την υψηλή αισθητική θέτουν ως προτεραιότητα και το σεβασμό στο περιβάλλον. Το ξύλο παρουσιάζει αρνητικό δείκτη εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα κατά την παραγωγή του, ενώ με το πέρας της χρήσης τους τα ξύλινα κουφώματα ως απορρίμματα δεν προσθέτουν στο υπέδαφος χημικές βλαβερές ουσίες, όπως το αλουμίνιο. Παράλληλα, η επεξεργασία και η συντήρησή τους γίνεται με ήπια υλικά που δεν επιβαρύνουν το περιβάλλον.

Τρίμματα από φυσική επεξεργασία ξύλου

Υψηλή θερμομόνωση και ηχομόνωση

Τα ξύλινα παντζούρια είναι γνωστά για τις ηχομονωτικές και θερμομονωτικές τους ιδιότητες, οι οποίες βρίσκονται σε πολύ υψηλότερο επίπεδο σε σχέση με τα πλαστικά και μεταλλικά κουφώματα. Συγκεκριμένα, έχει αποδειχθεί ότι το ξύλο είναι 9 φορές πιο μονωτικό από το μπετόν, 1800 φορές από το αλουμίνιο και 4000 φορές από το χάλυβα. Επιπλέον, το ξύλο λόγω της μικρής τιμής θερμοχωρητικότητας του εγκλωβίζει τη θερμότητα στο χώρο, με αποτέλεσμα αυτός να θερμαίνεται πιο γρήγορα, ενώ το καλοκαίρι λειτουργεί αντίστροφα, απωθώντας τη θερμότητα που έρχεται από το περιβάλλον και διατηρώντας το χώρο δροσερό.

Ξύλινο αρχιτεκτονικό σχέδιο

Οικονομικότερη επιλογή

Ο μεγαλύτερος μύθος είναι ότι τα ξύλινα παντζούρια είναι πιο ακριβά από τα αντίστοιχα από αλουμίνιο. Στην πραγματικότητα, το αρχικά υψηλότερο κόστος κατασκευής και αγοράς των ξύλινων παντζουριών ισορροπεί λόγω της πολύ μεγαλύτερης διάρκειας ζωής τους σε σχέση με άλλα υλικά. Συγκεκριμένα, η διάρκεια ζωής ενός ξύλινου παντζουριού αγγίζει τα 60 χρόνια, ενώ η αντίστοιχη του αλουμινίου μόλις τα 20. Φυσικά, υπάρχει και το κόστος συντήρησης των ξύλινων παντζουριών, όμως πλέον οι περισσότερες εταιρείες προσφέρουν πολυετή εγγύηση στα ξύλινα κουφώματα και παντζούρια. Τέλος, ακριβώς επειδή το ξύλο προσφέρει άριστη θερμομόνωση, οι δαπάνες για ψύξη και θέρμανση είναι έως και 40% χαμηλότερες, με αποτέλεσμα να επέρχεται απόσβεση του κόστους και από εκεί.

Βιβλιοθήκη με παλαιό ξύλο

 

Ενδιαφέρεσαι για ξύλινα κουφώματα; Συνέχισε εδώ.