Δάσος με όψη από κάτω

Τα ξύλινα κουφώματα είναι η ιδανική επιλογή για εξοικονόμηση ενέργειας ειδικά αν αναλογιστούμε την μεγάλη διάρκεια ζωής και την υψηλή αισθητική τους. Τα πιστοποιημένα ξύλινα κουφώματα  εξοικονομούν  8% – 10% ενέργεια σε σχέση με άλλα κουφώματα (πηγή: Οδηγός πράσινης κατανάλωσης Greenpeace) και συμμορφώνονται με τις απαιτήσεις του προγράμματος “εξοικονομώ κατ’ οίκον”.

  1. Η ξυλεία προέρχεται από δάση που διαχειρίζονται με την Αρχή της Αειφόρου Ανάπτυξης.
  2. Κατά την διάρκεια παραγωγής του ξύλου, δεσμεύεται το διοξείδιο του άνθρακα CΟ2 , επομένως δεν επιβαρύνεται περαιτέρω το περιβάλλον.
  3. Έχουν την υψηλότερη επίδοση θερμομόνωσης έτσι δεν απαιτείται σύστημα θερμοδιακοπής, αφού το ξύλο άριστο θερμομονωτικό υλικό.
  4. Έχουν πολύ υψηλή ηχομόνωση.
  5. Έχουν πιστοποίηση CE, που σημαίνει πληρούν τις ευρωπαϊκές προδιαγραφές ως προς την ασφάλεια και την προστασία της υγείας του καταναλωτή και του περιβάλλοντος.
  6. Δεν χρειάζονται ιδιαίτερη φροντίδα

Περιβάλλον

Σύμφωνα με τον διεθνή οργανισμό προστασίας του περιβάλλοντος WWF, υπολογίζεται ότι κατά την διάρκεια παραγωγής κουφωμάτων, το διοξείδιο του άνθρακα CΟ2  που απελευθερώνεται είναι αμελητέο στα ξύλινα κουφώματα έναντι των PVC και των κουφωμάτων αλουμινίου. Αναλυτικά για κάθε PVC παράθυρο που παράγεται, απελευθερώνονται συνολικά 49,9kg CΟ2 ενώ η παραγωγή ενός ξύλινου κουφώματος ελευθερώνει μόλις 5,7kg CΟ2. Αντίστοιχα προβλήματα υπάρχουν και στην κατασκευή του αλουμινίου καθώς κατά την παραγωγή απελευθερώνονται επικίνδυνοι ρύποι, και μεγάλες ποσότητες CΟ2. Τεράστια ποσά ενέργειας επίσης χρειάζονται για την απομόνωση της πρώτης ύλης. Σημαντικός επίσης είναι ο κίνδυνος οικολογικής καταστροφής από τα εργοστάσια επεξεργασίας αλουμινίου. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η οικολογική καταστροφή που συνέβη στην Ουγγαρία από εργοστάσιο επεξεργασίας αλουμινίου το 2010 όπου δέκα άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από τοξική λάσπη που διέρρευσε από δεξαμενή του εργοστασίου, η οποία είχε υποστεί ρωγμές. Ο χείμαρρος τοξικής λάσπης κάλυψε μια έκταση 40 τετραγωνικών χιλιομέτρων μολύνοντας και το Δούναβη! (Πηγή www.naftemporiki.gr)

Καθαρές εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα από διάφορα υλικά κατά τη διάρκεια παραγωγής

Ελεγχόμενη κοπή δασών

Όλα τα προϊόντα ξυλείας που παράγονται σήμερα, προέρχονται από νόμιμα υλοτομημένη ξυλεία (αειφόρος διαχείριση δασών). Προέρχονται δηλαδή από δάση όπου δέντρα ξαναφυτεύονται με μεγαλύτερη συχνότητα από αυτήν που κόβονται.

Θερμομόνωση

Η θερμομονωτική ικανότητα του ξύλου είναι 4.000 φορές μεγαλύτερη από τη θερμομονωτική ικανότητα του αλουμινίου και 1.800 φορές μεγαλύτερη από του χάλυβα γεγονός που κατατάσσει το ξύλο ως το πλέον ενδεδειγμένο υλικό για την κατασκευή κουφωμάτων συγκριτικά με τα μέταλλα. Τα ξύλινα κουφώματα σε ένα κτίριο αυτόματα μειώνουν την κατανάλωση ενέργειας για θέρμανση το χειμώνα και για ψύξη το καλοκαίρι και δεν απαιτούν σύστημα θερμοδιακοπής.

ΘΕΡΜΙΚΗ ΑΓΩΓΙΜΟΤΗΤΑ ΣΕ Kcal/mh oC

Αλουμίνιο 203,88

Σίδηρος 69,05

Ξύλο (Δρύς) 0,149

Ξύλο (Πεύκο) 0,104

Ηχομόνωση

Το ξύλο παρουσιάζει εξαιρετικές ηχομονωτικές ιδιότητες άλλα υλικά κατασκευής κουφωμάτων δεν διαθέτουν. Λόγω της δομής του παγιδεύει τον ήχο και μειώνει την αντήχηση, κάνοντάς το ιδανικό υλικό για κατασκευή κουφώματος, ειδικά σήμερα που η ανάγκη για ησυχία και ηρεμία όταν επιστρέφουμε σπίτι είναι επιτακτική και οι εξωτερικοί θόρυβοι ολοένα και αυξανόμενοι.

Φροντίδα

Η παραγωγή των πιστοποιημένων ξύλινων κουφωμάτων με σύγχρονες μεθόδους τα κατατάσσει να μην απαιτούν ιδιαίτερη φροντίδα! Τα ξύλινα κουφώματα πλέον κατασκευάζονται με σύγχρονες τεχνολογικές μεθόδους, έτσι ώστε να είναι εξασφαλισμένη ή άριστη ποιότητα και η αντοχή τους στον χρόνο. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα οι νέες τεχνολογίες βαφής  να έχουν εξελιχθεί τόσο ώστε  τα κουφώματα να μένουν πάντα καινούργια με ελάχιστη φροντίδα και απλή καθαριότητα.

 

Ενδιαφέρεσαι για ξύλινα κουφώματα; Συνέχισε εδώ.


Διαβάστε επίσης τη μελέτη του καθηγητή Ιωάννη Καρρά: Εξοικονομώ κατ’ οίκον με κατασκευές ξύλου