Πολλά παράθυρα από ξύλο

Η επιλογή των κουφωμάτων όταν φτιάχνουμε το σπίτι μας μπορεί να μας προκαλέσει πονοκέφαλο, αφού η ποικιλία σε σχέδια και υλικά είναι τεράστια. Υπάρχουν ξύλινα κουφώματα σε ανοιγόμενα, συρόμενα και περιστρεφόμενα σχέδια, ενώ και τα κουφώματα αλουμινίου βγαίνουν σε πάρα πολλές εναλλακτικές ανάλογα με τον τύπο του κτίσματος και τις ιδιαίτερες ανάγκες του. Πριν, όμως, κάνουμε οποιαδήποτε σκέψη για το σχέδιο και τον τύπο του κουφώματος που θεωρούμε ότι εξυπηρετεί καλύτερα τις ανάγκες μας, μια σημαντική απόφαση που καλούμαστε να πάρουμε είναι ποιο υλικό θα διαλέξουμε. Κάθε υλικό έχει τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματά του και τελικά εναπόκειται στον καθένα να αξιολογήσει τι έχει μεγαλύτερη βαρύτητα για αυτόν.

Ξύλινα κουφώματα

Τα ξύλινα κουφώματα έχουν φανατικό κοινό. Δεν έχουν πολύ μεγάλο μερίδιο αγοράς, όμως αυτό οφείλεται κυρίως στο γεγονός ότι υπάρχουν αρκετές παρανοήσεις ως προς το κόστος και τις ιδιότητες του ξύλου. Στην πραγματικότητα, τα ξύλινα κουφώματα έχουν πολλά -άγνωστα στους πολλούς- πλεονεκτήματα. Εκτός από την απαράμιλλη αισθητική και την αίσθηση ζεστασιάς που απλώνουν στο χώρο, προσφέρουν και εξαιρετική θερμομόνωση αλλά και ηχομόνωση. Παράλληλα, το ξύλο είναι φυσικό υλικό, κάτι που το κάνει φιλικό προς το περιβάλλον και του δίνει τη δυνατότητα να εναρμονίζεται τέλεια σε όποιον χώρο και να τοποθετηθεί. Τα μειονεκτήματα των ξύλινων κουφωμάτων είναι πως, επειδή ακριβώς το ξύλο είναι φυσικό υλικό, είναι και ακριβότερο και άρα το αρχικό κόστος αγοράς είναι μεγαλύτερο. Επειδή, όμως, η διάρκεια ζωής του ξύλου είναι η μεγαλύτερη σε σχέση με τα άλλα υλικά, ενώ και οι περισσότερες εταιρείες προσφέρουν πολυετή εγγύηση στα ξύλινα κουφώματα, τελικά επέρχεται απόσβεση της αρχικής δαπάνης με την πάροδο των ετών.

Περιστρεφόμενα ξύλινα λευκά παράθυρα

Κουφώματα PVC

Τα κουφώματα PVC έχουν υψηλό συντελεστή θερμομόνωσης και ηχομόνωσης, ενώ βασικό πλεονέκτημά τους αποτελεί και η ελάχιστη συντήρηση που απαιτείται. Όμως, παρουσιάζουν και μειονεκτήματα, καθώς κυκλοφορούν στην αγορά σε περιορισμένη γκάμα διατομών και χρωμάτων, ενώ παράλληλα η ποιότητά τους δεν είναι πάντα άριστη. Αν και πλέον η αντοχή και η λειτουργικότητά τους έχει βελτιωθεί σε θεαματικό βαθμό σε σχέση με πριν μερικά χρόνια, δεν είναι όλα τα κουφώματα άρτια κατασκευασμένα, ούτε πληρούν τις προδιαγραφές σωστού σχεδιασμού. Επίσης, υπάρχει αμφισβήτηση σχετικά με την αντοχή των κουφωμάτων PVC στην ηλιακή ενέργεια και στις καταπονήσεις.

Παράθυρο από PVC ανοιχτό

Κουφώματα αλουμινίου

Τα πλεονεκτήματα των κουφωμάτων αλουμινίου είναι η υψηλή μηχανική τους αντοχή και η δυνατότητά τους να εξυπηρετήσουν ειδικές κατασκευές, όπως τζαμαρίες, αίθρια και φεγγίτες, επειδή μπορούν να προσαρμοστούν σε ανοίγματα οποιουδήποτε μεγέθους και σχήματος. Έτσι, το κούφωμα αλουμινίου μπορεί να τοποθετηθεί σε κάθε χώρο, ενώ δεν απαιτεί και συντήρηση. Το μεγαλύτερό τους μειονέκτημα, όμως, είναι οι μέχρι πρότινος ανεπαρκείς θερμομονωτικές τους ιδιότητες. Βέβαια, πλέον έχουν αναπτυχθεί συστήματα που έχουν ανεβάσει σε πολύ καλό επίπεδο τον συντελεστή θερμομόνωσης, όμως το κόστος αγοράς ανεβαίνει έτσι αρκετά.

Παράθυρα από αλουμίνιο την ημέρα

 

Ενδιαφέρεσαι για ξύλινα κουφώματα; Συνέχισε εδώ.